Domů
Produkty
Pivovar
Historie
  » Ocenění
  » Etikety
  » Archív
Vodník
A kdepak...
Propagace
Kontakty
Odkazy

Historie Pivovaru

Tradice vaření piva v Nové Pace se datuje již do první poloviny 13.století, nedlouho po založení města. Tehdy se pivo vařilo v dřevěném pivovaru, který stával na náměstí a lehl popelem v roce 1536.

Později v 16. století byla městu Nová Paka panem Buriánem Trčkou z Lípy udělena listina, kterou se povolovala stavba sladovny a pivovaru, vaření a prodej piva. Z historický pramenů je ale známo, že pivovar i sladovna stávaly v tomto městě již dlouho předtím. Dříve, než byl založen současný akciový pivovaru se sladovnou v roe 1872, byly na kumburském panství, kam tehdy patřila i Nová Paka, další dva pivovary – v Dřevěnici a v Pecce. Oba vlastnil tehdejší majitel celého kumburského panství Karel kníže Trautmannsdorf. Po vybudování moderního pivovaru v Nové Pace byly oba časem uzavřeny.

Pivovar se stal jedním z prosperujících podniků a i v dobách nejtěžších krizí nepřerušil výrobu piva. K začlenění pivovaru do národního podniku Československé pivovary došlo v roce 1948. Dvakrát bylo rozhodnuto o zastavení výroby a postupném uzavření pivovaru, naposledy v lednu 1988. Termín ukončení výroby se podařilo odsunout do konce roku 1989 a tento moment pak umožnil zahájit novou kapitolu v životě pivovaru. Celá budova byla dochována v původním stavu, a tak, jak byl tehdy pivovar postaven, stojí i dnes.

Zlomový a zcela zásadní byl pro novopacký pivovar rok 2001. Tehdy se začala psát skutečná novodobá historie pivovaru a zakládají se trendy, na kterých bylo možné stavět budoucí vývoj společnosti.

1930: Představenstvo 1932: Rozšíření sklepa


Pivovar Nová Paka a. s. patří do skupiny malých nezávislých pivovarů. Kapacitou výroby se pivovar řadí mezi malé podniky. Kvalitou svých výrobků, jež vyplývá nejen ze špičkových vstupních surovin včetně vlastní vody ze 100 metrů hlubokého artézského vrtu, ale především z klasického, třístupňového způsobu výroby piva, se řadí mezi pivovary, které jsou vyhledávány nejen tuzemskými, ale i zahraničními zákazníky. Pivo se tu vyrábí tradičním způsobem spodně kvašených piv, tzv. ležáků s charakteristickou plnou chlebnatou chutí, přiměřenou přírodní nasyceností, zlatavou barvou, bohatou typicky hutnou pěnou, hořkostí a řízem.

Novopacký pivovar a několik málo dalších malých pivovarů, tak má ideální možnost pokračovat v českém originálním způsobu vaření zlatavého moku a nabídnout zákazníkovi „odlišnost” v podobě pravého, tradičního českého piva. Důkazem jsou mnohá ocenění, která novopacký pivovar již získal, za největší však považuje vzrůstající oblibu a spotřebu novopackého piva v Čechách i v zahraničí.

1946: Mr. Pazderka - Sládek 1946: Panové Pazderka, Matys
Jahoda a Hendrich